Mariusz Drężek

polski aktor teatralny, telewizyjny i filmowy urodzony 7 lipca 1972 r. w Mikołajkach (49 lat).
Absolwent PWST we Wrocławiu. Na scenie zadebiutował w 1997 r. na deskach Teatru Polskiego we Wrocławiu w sztuce „Immanuel Kant” w reż. Krystiana Lupy.
Od roku 2000 związany z warszawskimi teatrami: Ateneum, Laboratorium Dramatu, Teatr Polonia, Och-Teatr, Teatr na Woli, Teatr Roma, Teatr WarSawy, Teatr Syrena-Pożar w Burdelu. Od 2013 roku związany na stałe z Teatrem Dramatycznym m.st. Warszawy.
Mariusz Drężek w 1999r. wziął udział w kultowym koncercie organizowanym w Polsce z udziałem Nicka Cava. Co wyróżniało to wydarzenie był to jedyny koncert z udziałem Nicka Cave, w który wystąpił wraz z czołowymi, polskimi artystami estrady takimi jak między innymi Kazik, Waglewski, Maleńczuk, Kinga Preis i inni.
NAGRODY
1997r. – Stypendium Ministerstwa Kultury i Sztuki
1997r. – Pierwsza nagroda na Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi za rolę główną w sztuce „Fircyk w zalotach” oraz Nagroda Publiczności.
1997r. – Druga nagroda na Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu
Udział w festiwalach teatralnych i muzycznych między innymi w: Festiwal Teatralny w Moskwie, Zurychu, Wenecji (Immanuel Kant reż. Krystian Lupa), Festiwal Piosenki Polskiej w Opolu, Festiwal Nie-Boska komedia w Krakowie (Nasza klasa reż. Ondrej Spisak), Prapremiery w Bydgoszczy (Paw Królowej reż. Jacek Papis), Festiwal Sztuki Aktorskiej w Kaliszu (Absynt reż. Aldona Figura), Przegląd Piosenki Aktorskiej, Festiwal Szekspirowski w Gdańsku, Festiwal Piosenki Studenckiej w Krakowie i inne.

Dane

DANE
Wzrost – 180 cm
Oczy – brązowe
Włosy – Siwe
UMIEJĘTNOŚCI
Fechtunek, Kaskaderka, Taniec, Śpiew, prawo jazdy kat. A i B,

gra aktorska w język rosyjskim, angielskim, niemieckim i francuskim

Demo

Filmografia

2022 NIE CUDZOŁÓŻ I NIE KRADNIJ reż. Mariusz Kuczewski
2021 BRZYDULA 2 – TVN
2021 CIEŃ
2021 DAWID I ELFY reż. Michał Rogalski
2021 GRA O WSZYSTKO reż. Maurycy Chełmiński
2021 NA SYGNALE – TVP2
2021 SEXIFY – NETFLIX
2021 STULECIE WINNYCH – TVP
2021 WYSZYŃSKI. ZEMSTA CZY PRZEBACZENIE
2020 ARCHIWISTA – TVP
2020 FURIOZA reż. Cyprian T. Olencki
2020 KOMISARZ ALEX – TVP
2020 LEPSZA POŁOWA
2020 LEŚNICZÓWKA – TVP
2020 LUDZIE I BOGOWIE – TVP
2020 MAGNEZJA reż. Maciej Bochniak
2020 NIE MA JAK W DOMU
2020 OJCIEC MATEUSZ – TVP
MIASTO DŁUGÓW – POLSAT
(NIE)ZNAJOMI – reż.
2019 39 I PÓŁ TYGODNIA
2019 FESTYN
2019 PÓŁ WIEKU POEZJI PÓŹNIEJ
2019 UNDERDOG
2019 WOJENNE DZIEWCZYNY
2018 – 2020 KORONA KRÓLÓW
2018 AGATON
2018 BARWY SZCZĘŚCIA
2017 – 2018 PENSJONAT NAD ROZLEWISKIEM
2017 DIAGNOZA
2017 KOMISARZ ALEX

2017 LISTY Z ROSJI
2017 OJCIEC MATEUSZ
2017 W RYTMIE SERCA
2016 DRUGA SZANSA. DRUGI SEZON
2015 DISCO POLO
2015 O MNIE SIĘ NIE MARTW
2015 PROKURATOR
2014 NASZA KLASA
2014 ORP ORZEŁ. JAN GRUDZIŃSKI
2013 OPERA Z MYDŁA
2013 PŁYNĄCE WIEŻOWCE
2013 PRAWO AGATY
2013 PRZYJACIÓŁKI
2013 WYBRANIEC
2012 IXJANA
2012 NAD ROZLEWISKIEM…
2012 PRZEPIS NA ŻYCIE
2012 PRZEPIS NA ŻYCIE

Teatr

TEATR DRAMATYCZNY – 2013-2022
„Nasza klasa” reż. Ondrej Spisak
„Bent” reż. Natalie Ringler
„Rewizor” reż. Jurij Murawicki
„Noc żywych Żydów” reż. Marek Kalita, Aleksandra Popławska
„Obrzydliwcy” reż. Marek Kalita
„Szalbierz” reż. Gabor Mate
„Absolwent” reż. Jakub Krofta
„Kinky boots” reż. Ewelina Pietrowiak
„Człowiek z La Manchy” reż. Anna Wieczór-Bluszcz
„Wizyta starszej pani” reż. Wawrzyniec Kostrzewski
„Cabaret” reż. Ewelina Pietrowiak
i inne
TEATR POLONIA
„Bagdad Cafe” reż. Krystyna Janda
OCH TEATR
„W małym dworku” reż. Anna Augustynowicz
LABORATRIUM DRAMATU
„Absynt” reż. Aldona Figura
„Przylgnięcie” reż. Aldona Figura
„Merlin” reż. Ondrei Spisak
TEATR WARSAWY
„Zaklęte rewiry” reż. Adam Sajnuk
„Dziecię starego miasta” reż. Cezary Studniak
TEATR SYRENA
„Czarodziejska góra” reż. Wojciech Malajkat
„Bem – powrót człowieka armaty” reż. Michał Walczak
TEATR ATENEUM
„Sen nocy letniej” reż. Bożena Suchocka
TEATR ROMA
„Grease” reż. Wojciech Kępczyński
„Sofia de Magico” reż. Łukasz Czuj
TEATR POLSKI WE WROCŁAWIU
„Fantazy” reż. Maciej Prus
„Historia PRL-u” reż. Jerzy Jarocki
„Immanuel Kant” reż. Krystian Lupa
„Sen nocy letniej” reż. Rudolf Zioło
TEATR K2 WE WROCŁAWIU
„Ballady Morderców Nick Cave” reż. Jerzy Bielunas