Jakub Wieczorek

Kuba Wieczorek ur. 21 marca 1983 roku w Kaliszu – polski aktor teatralny, filmowy i dubbingowy.

Kaliszanin urodzony w Poznaniu. Aktor teatralny, filmowy i dubbingowy. Absolwent warszawskiej Akademii Teatralnej im. A. Zelwerowicza. Zadebiutował rolą Solonego w Trzech siostrach Antoniego Czechowa, w reżyserii Krystyny Jandy i Natashy Perry Brook w stołecznym Teatrze Polonia. Występował również na dekach Teatru Narodowego, Teatru Wytwórnia czy Teatru Capitol w Warszawie.

Jest polskim głosem głównego bohatera serialu Netflix, BoJack Horseman.

Dane osobowe

Wzrost: 182 cm
Włosy: brunet
Oczy: brązowe
Nr ubrania: XL
Nr buta: 44/45
Język angielski biegle i swobodnie

Filmografia

2019 STULECIE WINNYCH – TVP
2019 LUDZIE I BOGOWIE reż. Bodo Kox
2019 BARWY SZCZĘŚCIA – TVP
2019 KOMISARZ ALEX – TVP
2019 ZIEJA – reż. Robert Gliński
2019 – DOMOWE ROZGRYWKI – POLSAT
2018 ŚLAD – TV4
2018 TRZECIA POŁOWA – TVP
2018 WESELE (Spektakl telewizyjny) reż. Wawrzyniec Kostrzewski
2017 – 2018 PENSJONAT NAD ROZLEWISKIEM – TVP
2017 60 KILO NICZEGO – reż. Piotr Domalewski
2017 BELFER 2 – CANAL+
2017 NA DOBRE I NA ZŁE – TVP
2017 OJCIEC MATEUSZ – TVP
2017 W RYTMIE SERCA – POLSAT
2016 DRUGA SZANSA. DRUGI SEZON – TVN
2016 KOMNATA AFRODYTY – reż. Szymon Waćkowski (Etiuda szkolna)
2015 – 2016 SINGIELKA – TVN
2015 BIAŁY DMUCHAWIEC reż. Agata Dyczko (Spektakl telewizyjny)
2015 KARBALA – reż. Krzysztof Łukaszewicz
2015 PRAWO AGATY – TVN
2015 ŻYĆ NIE UMIERAĆ – reż. Maciej Migas
2014 KOCHANIE, CHYBA CIĘ ZABIŁEM – reż. Kuba Nieścierow
2014 MIASTO 44 – reż. Jan Komasa
2013 – 2015 SPOKOJNIE, TO TYLKO EKONOMIA – TVP
2013 HOTEL 52 – POLSAT
2013 STACJA WARSZAWA
2012 DZIEŃ KOBIET
2012 HOTEL 52 – POLSAT
2012 NA KRAWĘDZI – TVN
2012 PRZYJACIÓŁKI – POLSAT
28, 29, 30, 31, 32, 33, 35, 39, 40, 41, 42, 44, 45, 50, 52
2009 CZAS HONORU – TVP
2009 GENERAŁ NIL reż.