Małgorzata Klara

Polska aktorka teatralna i telewizyjna, urodzona  28 stycznia 1982 w Krakowie. Absolwentka Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie. Na scenie zadebiutowała w 2003 roku na deskach Teatru Rozmaitości w Warszawie w spektaklu „Electronic city” w reż. Redbada Klynstry przygotowanego w ramach projektu Grzegorza Jarzyny „Teren Warszawa”. W TR wystąpiła również w „Zszywaniu” w reż. Anny Augustynowicz (2004). W latach 2007–2014 aktorka Teatru Współczesnego w Szczecinie. Obecnie związana z warszawskim Och-Teatrem.

Małgorzata Klara jest pierwszą polską aktorką, która dołączyła do obsady brytyjskiego serialu „Coronation Street”. 

Nagrody:
2011 stypendium Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego dla osób zajmujących się profesjonalnie twórczością artystyczną[4]
2010 nominacja do nagrody „Bursztynowy pierścień” w kategorii: aktor roku za rolę Fanny w „Migrenie” w reż. Anny Augustynowicz
2008 nagroda dla całego zespołu aktorskiego na 33.Opolskich Konfrontacjach Teatralnych Klasyka Polska 2008 za „Wesele” w reż. Anny Augustynowicz
2008 Nagroda Magnolii – Nagroda Miasta Szczecina na XLIII Przeglądzie Małych Form Kontrapunkt za „odważne zmagania z kulturowymi stereotypami kobiety i aktorki” za rolę Faustyny w „Idiotkach” w reż. Marcina Wierzchowskiego
2006 Nagroda Specjalna Zarządu Artystów Scen Polskich ma 24 Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi za rolę Olgi w przedstawieniu „Trzy siostry” w reż. Agnieszki Glińskiej oraz za rolę Klaudestyny de Montreuil w „Bezimiennym dziele” w reż. Jana Englerta

Dane

wzrost 178

oczy niebieskie

wlosy rude

umiejetnosci: snowboard, szemierka, jazda konna, prawo jazdy kat B, jazda konna

języki obce: english (fluent), niemiecki, hiszpański,

Demo

Filmografia

2019 ARCHIWISTA- TVP
2019 ECHO SERCA – TVP
2019 ZENEK reż. Jan Hryniak
2019 ŻMIJOWISKO reż. Łukasz Palkowski CANAL+
2019 KURORT reż. Edgar de Poray
2019 UKRYTA GRA reż. Łukasz Kośmicki
2018 DOCTORS – BBC
2018 M JAK MIŁOŚĆ – TVP2
2018 OJCIEC MATEUSZ TVP2
2018 ŻABUSIA Spektakl telewizyjny reż. Anna Wieczór – Bluszcz
2017 DIAGNOZA – TVN
2017 DZIECKO reż. Spektakl telewizyjny reż. Barbara Białowąs
2017 DZIEWCZYNY ZE LWOWA – TVP1
2017 EASTENDERS – BBC
2017 NA DOBRE I NA ZŁE – TVP2
2017 NAJLEPSZY reż. Łukasz Palkowski
2017 NIANIA W WIELKIM MIEŚCIE – POLSAT
2016 HISTORIA W OŻYWIONYCH OBRAZACH reż. Marek Brodzki
2016 KOCHAJ reż. Marta Plucińska
2016 KOMISARZ ALEX – TVP1
2016 NA NOŻE – TVN
2016 ONE SLEEPLESS NIGHT
2016 PITBULL. NOWE PORZĄDKI reż. Patryk Vega
2016 PLANETA SINGLI reż. Mitja Okorn
2015 – 2016 CORONATION STREET – BBC
2015 OJCIEC MATEUSZ – TVP2
2015 TOAST reż. Filip Hillesland
2014 BARWY SZCZĘŚCIA – TVP2
2014 OBIETNICA reż. Anna Kazejak
2014 PRZYJACIÓŁKI – POLSAT
2013 BLONDYNKA – TVP
2013 PRZEPIS NA ŻYCIE – TVN
2013 THE WAKING reż. Bartosz Świniarski
2010 M JAK MIŁOŚĆ – TVP2
2010 USTA USTA – TVN
2008 TERAZ ALBO NIGDY! – TVN
2007 M JAK MIŁOŚĆ – TVP2
2006 – 2007 KOPCIUSZEK – TVP2
2005 BELLA BLOCK
2005 KLINIKA SAMOTNYCH SERC – POLSAT
2004 CAMERA CAFE – TVN
2003 – 2019 NA WSPÓLNEJ – TVN

Teatr

OCH TEATR
2014 Mayday, reż. Krystyna Janda, jako Barbara Smith
2014 Mayday 2, reż. Krystyna Janda, jako Barbara Smith
2014 Miłość blondynki, reż. Krystyna Janda, jako Marianka

Teatr Dramatyczny – scena PRZODOWNIK                  2018 Mężczyzna, reż. Anna Gryszkówna , jako Nina

Teatr Współczesny w Szczecinie
2014 Greta Garbo przyjechała, reż. Anna Augustynowicz, jako Paulie Hennesy
2013 Życie to sen, reż. Wojtek Klemm, jako Estrella

2012 Tauryda Apartado 679, reż. Antonina Grzegorzewska, Ifigenia
2012 Mały rodzinny interes, reż. Anna Augustynowicz, jako Anita
2011 Makbet, reż. Marcin Liber, jako Wiedźma 2
2011 Słodka Fibi, reż. Iwo Vedral, jako Helen
2011 A komórka dzwoni, reż. Norbert Rakowski, jako Hermia, Ta druga
2010 Getsemani, reż. Anna Augustynowicz, jako Lori Drysdale
2010 Migrena, reż. Anna Augustynowicz, jako Fanny
2009 Bliżej, reż. Norbert Rakowski, jako Alice
2009 Ufo spotykacz, reż. Paweł Passini, rola : Klara
2009 Andromacha, reż. Joanna Lewicka, jako Hermiona
2009 Tristan i Izolda, reż. Irena Jun, jako Izolda
2008 Idiotki reż. Marcin Wierzchowski, jako Faustyna
2007 Wesele, reż. Anna Augustynowicz, jako Rachela
2007 Królowa Śniegu, reż. Marcin Wierzchowski, jako Gerda
2006 Na gorąco reż. Michał Zadara, role: Tommy policjantka, Megi
2006 Próby z jej życia, reż. Piotr Ratajczak
Role dyplomowe
2006 Trzy siostry, reż. Agnieszka Glińska, jako Olga
2005 Bezimienne dzieło, reż. Jan Englert, jako Klaudestyna de Montreuil

TR Warszawa
2004 Zszywanie, reż. Anna Augustynowicz, jako Abby
2003 Electronic city, reż. Redbad Klynstra