Dorota Segda

aktorka teatralna i filmowa, rektorka AST w Krakowie.
Po studiach związała się ze Starym Teatrem w Krakowie, na którego deskach debiutowała jeszcze jako studentka, grając Sonię w „Zbrodni i karze” Fiodora Dostojewskiego w reżyserii Andrzeja Wajdy.
W Starym Teatrze zagrała m.in.: Albertynkę w „Operetce” Witolda Gombrowicza w reżyserii Tadeusza Bradeckiego, Ofelię w „Hamlecie (IV)” Szekspira w reżyserii Andrzeja Wajdy , Mańkę w Gombrowiczowskim „Ślubie” reżyserowanym przez Jerzego Jarockiego, a ostatnio w spektaklach Moniki Strzępki, Agnieszki Glińskiej . Michała Borczucha, Jana Klaty czy Wojciecha Farugi.

W kinie Dorota Segda zachwyciła główną rolą w filmie „Mój wiek XX” w reżyserii Ildikó Enyedi, ktory otrzymał między innymi Złotą Palmę w Cannes, rolą „Faustyny” w filmie Jerzego Łukaszewicza,  Matki w filmie „Tato” Maciej Ślesickiego, czy alkoholiczki Bożeny w „Tylko strach” w reżyserii Barbary Sass-Zdort. Ostatnio zagrała w filmie „W Jak Morderstwo”, ” Atak Paniki” czy serialu „Echo serca” i „Dziewczyny ze Lwowa”. Zagrała w ponad 40 spektaklach Teatru Telewizji.

Krakowianka z urodzenia i wychowania, po raz drugi wybrana na rektorkę krakowskiej AST (dawnej PWST), gdzie od lat uczy adeptów sztuki aktorskiej, głównie wiersza, którego jest niezrównaną interpretatorką.

Ważniejsze nagrody i odznaczenia:
1988 – Nagroda za rolę Maszy w Samobójcy Nikołaja Erdmana w reżyserii Jerzego Jarockiego na VI Przeglądzie Spektakli Dyplomowych w Łodzi;
1989 – Nagroda dla młodego aktora za rolę Cecylii w Bądźmy poważni na serio Oscara Wilde’a w reżyserii K. A. Haeyesa ze Starego Teatru w Krakowie;
1990 – Stypendium zagraniczne im. Arnolda Szyfmana;
1993 – Nagroda im. Aleksandra Zelwerowicza przyznawana przez redakcję miesięcznika „Teatr” za rolę Salomei w Śnie srebrnym Salomei Juliusza Słowackiego w reżyserii Jerzego Jarockiego ze Starego Teatru w Krakowie;
1994 – Nagroda indywidualna za rolę Salomei w Śnie srebrnym Salomei Słowackiego w reżyserii Jerzego Jarockiego w Starym Teatrze w Krakowie na 19. Opolskich Konfrontacjach Teatralnych;
1995 – Nagroda im. Zbigniewa Cybulskiego; „Bałtycka Perła” – główna nagroda aktorska za rolę w filmie Faustyna w reżyserii Jerzego Łukaszewicza na III Międzynarodowym Festiwalu Filmowym Państw Nadbałtyckich w Rydze;
1996 – Zasłużony Działacz Kultury, Złota Kaczka – nagroda czytelników miesięcznika „Film”;
1998 – Krakowska Złota Maska w plebiscycie publiczności teatrów krakowskich za rolę Małgorzaty w Fauście Johanna Wolfganga Goethego w reżyserii Jerzego Jarockiego w Starym Teatrze w Krakowie; Nagroda im. Aleksandra Zelwerowicza przyznawana przez redakcję Miesięcznika „Teatr” za rolę Małgorzaty w Fauście;
2001 – Wyróżnienie za role Adeli i Laodamii w sztuce Tryptyk Wyspiański według Stanisława Wyspiańskiego w reżyserii Marka Fiedora w Starym Teatrze w Krakowie na 26. Opolskich Konfrontacjach Teatralnych;
2005 – Brązowy Medal Gloria Artis – Zasłużony Kulturze;
2007 – Nagroda Rektora Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie;
2011 – Nagroda Miasta Krakowa
2015 – Srebrny Medal „Zasłużony Kulturze – Gloria Artis”.

Filmografia

2021 W JAK MORDERSTWO reż. Piotr Mularuk
2020 BEZ SKRUPUŁÓW – TVP
2020 ECHO SERCA – POLSAT
2020 TROCHĘ W CIĄŻY reż. Piotr Matwiejczyk
2019 DZIEWCZYNY ZE LWOWA – TVP
2019 ZASADA PRZYJEMNOŚCI
2017 ATAK PANIKI reż. Paweł Maślona
2016 ARTYŚCI – TVP – reż. Monika Strzępka
2016 RANCZO – TVP
2016 SZCZĘŚCIE ŚWIATA – reż. Michał Rosa
2015 AŻ PO SUFIT!
2015 KOBIETA W LUSTRZE – Teatr Telewizji reż. Waldemar Raźniak
2014 KOMISARZ ALEX – TVP
2012 – BARWY SZCZĘŚĆIA TVP2
2011 CZWARTY GRZECH reż. Konrad Hamada
2011 USTA USTA – TVN
2010 – 2011 LUDZIE CHUDEGO
2010 MAŁA MATURA 1947 reż. Janusz Majewski
2010 OJCIEC MATEUSZ – TVP
2010 TYLKO DLA OBŁĄKANYCH – reż.
2009 NAZNACZONY
2009 RZECZPOSPOLITA BABIŃSKA reż.
2008 ECHO – reż.
2008 PO LATACH NIEWOLI WSTAJE POLSKA… 1914-1918 reż.
2007 FUTRO – reż.
2007 SĘDZIOWIE – reż.
2006 GÓRA GÓRY – reż.
2006 MROK – reż.
2006 WSTYD – reż.
2005 KLINIKA SAMOTNYCH SERC
2005 NA DOBRE I NA ZŁE – TVP
2005 ZAKOCHANY ANIOŁ – reż.
2004 GEZA-DZIECIAK – reż.
2004 MATKA I DZIECKO – reż.
2004 OPERA MLECZANA – reż.
2003 SHOW – reż.
2002 WSZYSCY ŚWIĘCI – reż.
2001 ZAZDROŚĆ – reż.
1999 BIGDA IDZIE! – reż.
1999 GRZEBANIE – reż.
1998 TAK ZWANA LUDZKOŚĆ W OBŁĘDZIE – reż.
1996 GDZIE JESTEŚ ŚWIĘTY MIKOŁAJU? – reż.
1996 SŁABA WIARA – reż.
1996 TAJEMNICA SAGALI
1995 TATO – reż. Maciej Ślesicki
1994 FAUSTYNA – reż. Jerzy Łukaszewicz
1993 TYLKO STRACH – rez. Barbara Sass – Zdort

TEATR

Stary Teatr w Krakowie

Dorota Segda