Beata Fudalej

Beata Fudalej urodziła się w Krakowie, tutaj też ukończyła PWST. Od 1989 r. do 2012 r. w zespole Starego Teatru w Krakowie, a od 1999 roku w zespole Teatru Narodowego w Warszawie. Doktor habilitowany sztuk teatralnych, wykładowczyni Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi oraz Warszawskiej Szkoły Filmowej.

Współpracowała z krakowskimi teatrami: Teatrem im. Słowackiego, STU i Bagatela oraz ze scenami warszawskimi: Teatrem na Woli im. Tadeusza Łomnickiego, Teatrem Dramatycznym, a także z Teatrem Polskiego Radia i Teatrem Telewizji Polskiej.

Laureatka I nagrody Festiwalu Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu (1991) oraz II nagrody w konkursie „Kabareton” Krajowego Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu (1994). Wyróżniona za kreacje stworzone na deskach Starego Teatru w Krakowie – nagrodą za rolę Niny w „Grzebaniu” w inscenizacji Jerzego Jarockiego w Ogólnopolskim Konkursie na Wystawienie Polskiej Sztuki Współczesnej (1996), nagrodą za rolę Ariela w „Burzy” Shakespeare’a w reżyserii Rudolfa Zioło na Festiwalu Szekspirowskim w Gdańsku (1997), nagrodą za rolę Mariany w „Miarce za miarkę” Shakespeare’a w reżyserii Tadeusza Bradeckiego na Ogólnopolskim Festiwalu Komedii „Talia” w Tarnowie (1998). Laureatka Feliksa Warszawskiego w kategorii „najlepsza drugoplanowa rola kobieca” za rolę Maryny w „Pożegnaniach” Dygata w reżyserii Agnieszki Glińskiej w Teatrze Narodowym (2013) oraz dwukrotnie nominowana: za rolę Puka w „Śnie nocy letniej” w reżyserii Jerzego Grzegorzewskiego i za rolę Starszej Kobiety „Tańcu Delhi” w reżyserii Iwana Wyrypajewa. Za rolę Maryny w telewizyjnej wersji „Pożegnań” aktorka otrzymała wyróżnienie na 18. Festiwalu Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji Polskiej „Dwa Teatry – Sopot 2018”.

Przygotowany pod jej opieką spektakl studentów warszawskiej Akademii Teatralnej i łódzkiej Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej Kwartet dla czterech aktorów Schaeffera otrzymał I nagrodę Międzynarodowego Festiwalu Zdarzenia im. Józefa Szajny w Tczewie (2011).

Odznaczona Srebrnym (2005) i Złotym Krzyżem Zasługi (2017).
Debiut teatralny
1994 debiut w roli Lise w „Braciach Karamazow” Fiodora Dostojewskiego w reż. Krystiana Lupy na scenie Starego Teatru im. Heleny Modrzejewskiej w Krakowie

Filmografia

2019 ŚMIERĆ ZYGIELBOJMA – reż. Ryszard Brylski
2018 1983 – NETFLIX
2018 POŻEGNANIA – teatr telewizji – rez. Agnieszka Glińska
2016 PRAWDA – teatr telewizji reż. Adam Wojtyszko
2015 LOKATORKI – reż. Klara Kochańska
2012 OFFLINE reż. Jan. P. Matuszyński
2009 A REMENY reż. Márta Mészáros
2009 OPOWIADANIA DLA DZIECI – teatr telewizji – rez. Piotr Cieplak
2008 HAMLET STANISŁAWA WYSPIAŃSKIEGO – teatr telewizji reż. Jerzy Grzegorzewski
2008 WITHIN THE WHIRLWIND – reż. Marleen Gorris
2006 KOSMOS teatr telewizji reż. Jerzy Jarocki
2006 NADZIEJA rez. Stanisłąw Mucha
2006 NARTY OJCA ŚWIĘTEGO teatr telewizji – reż. Piotr Cieplak
2006 PLAC ZBAWICIELA reż. Joanna Kos-Krauze, Krzysztof Krauze
2005 AMERYKA, CZĘŚĆ DRUGA teatr telewizji reż. Agnieszka Lipiec-Wróblewska
2005 NA DOBRE I NA ZŁE – TVP
2004 DUSZYCZKA teatr telewizji reż. Jerzy Grzegorzewski
2004 PAMIĘTNIK Z POWSTANIA WARSZAWSKIEGO teatr telewizji reż. Maria Zmarz-Koczanowicz
2004 PROFESJONALISTA teatr telewizji reż. Ryszard Bugajski
2003 KONIEC WAKACJI reż. Marcin Krzyształowicz
2002 PSIE SERCE reż. Marzena Wardzyk, Michał Ozierow, Agnieszka Olejnik
2001 NOC CZERWCOWA teatr telewizji reż. Andrzej Wajda
2001 OPERETKA teatr telewizji reż. Jerzy Grzegorzewski
2001 SAMO NIEBO reż. Piotr Łazarkiewicz
2000 KISVILMA. AZ UTOLSO NAPLO reż. Márta Mészáros
1999 CÓRY SZCZĘŚCIA reż. Márta Mészáros
1999 GRZEBANIE teatr telewizji reż. Jerzy Jarocki
1999 MARZENIA SĄ CIEKAWSZE reż. Stanisław Janicki
1999 MIARKA ZA MIARKĘ teatr telewizji reż. Tadeusz Bradecki
1999 REPUBLIKA MARZEŃ teatr telewizji reż. Rudolf Zioło
1998 EDITH I MARLENE teatr telewizji reż. Márta Mészáros
1998 TAK ZWANA LUDZKOŚĆ W OBŁĘDZIE teatr telewizji reż. Jerzy Grzegorzewski
1997 CZTERY WIERSZE I JEDEN POEMAT teatr telewizji reż. Jerzy Krysiak
1997 K. KONTRA KAFKA reż. Longin Szmyd
1997 TĘCZAKI teatr telewizji reż. Cezary Nowicki
1996 ADAMASZKOWY BĘBENEK teatr telewizji reż. Andrzej Wajda
1996 MISHIMA teatr telewizji reż. Andrzej Wajda
1996 MOMOTARO – BRZOSKWINIOWY CHŁOPIEC teatr telewizji reż. Marzena Tokarska
1996 SKLEP Z ZABAWKAMI teatr telewizji reż. Jacek Gąsiorowski
1995 BETTINA teatr telewizji reż. Teresa Kotlarczyk
1995 LISTOPAD teatr telewizji reż. Mikołaj Grabowski
1995 NADMIAR ŻYCIA. MARIA KOMORNICKA reż. Aleksandra Czernecka, Dariusz Pawelec
1995 OPIS PORANKA teatr telewizji reż. Jan Buchwald
1995 WIELKI TYDZIEŃ reż. Andrzej Wajda
1994 SZKLANY KLOSZ teatr telewizji reż. Aleksandra Czernecka
1994 ZABAWA W KOTY teatr telewizji reż. Márta Mészáros
1993 SIOSTRZYCZKI teatr telewizji reż. Barbara Sass
1992 NAJZWYKLEJSZY CUD teatr telewizji reż. Igor Mołodecki
1992 ŚLUB teatr telewizji reż. Jerzy Jarocki
1991 WYSPA teatr telewizji reż. Francois Boyer